Tweeduizendnegentien

2019 was wat mij betreft een kop lauwe cappuccino in een armzalig barretje aan de Amsterdamse Wallen. Geserveerd door een gedesinteresseerde ober en met enige onnodige haast voor je neergezet. Dit terwijl de radio Billie Eilish draait en nét iets te hard staat. Als je met het melkschuim nog aan je baardhaar naar buiten stapt om in de menigte te verdwijnen, op zoek naar meer van hetzelfde, heeft parkeerbeheer je auto al gescand. Je bent vergeten te betalen, maar er ligt geen briefje onder je raam. Je denkt aan de dans ontsprongen te zijn, maar blijkbaar hoeven die briefjes niet meer. Aan het einde van je maand valt de envelop op de grond. De cappuccino kost 85 euro extra. Enfin; 2019 in 1 alinea, was kut.

Stop. Voordat men denkt dat ik hier een beetje depri zit te zijn en met verdriet terugkijk naar het voorgaande jaar; niet waar. Ik persoonlijk heb leuke dingen meegemaakt. Vakantie in Frankrijk. Lol met de vrienden. De meisjes ontwikkelen zich als een malle. De hele boel is al een keer of 8 omgegooid, en met elk verstreken maand hebben we er nog meer meubels en speelgoed bij. Op het werk bouw ik aan knalvette zooi en laten we eerlijk zijn; de halve finales Champions League zijn nou niet bepaald kattenpis. Mag ik hier aan toevoegen; Duncan? Niet mijn meest trotse prestatie in 2019 (het hele songfestival uitzitten), maar ik was er bij (achter de televisie). Ik zeg niet dat alles kut was, maar een boel wel.

Het jaar begint met een voorbode;. een paar schavuiten op Scheveningen weet met een recordhoogte aan brandbaar materiaal de tendens voor 2019 te bepalen. “Wie was verantwoordelijk, en hoe kunnen we het voortaan voorkomen?” ~wat mij betreft de lijfspreuk voor het afgelopen jaar. Waarbij overigens direct de nadruk gelegd moet worden op het handelen van een kleine groep mensen, al dan niet individuen, die het verkloten voor de rest. En zo zal het hele jaar wel doorgaan. Zonder Krikke dan. Die mocht naar huis.

Maar denk aan de bouwvakker die zijn peuk wegsmeet op het dak van de Notré Dame. Of Jos Brecht die (vermeend) zijn (k)leuter niet kon bedwingen en daar pas in 2019 voor ging vluchten. Aan Gökmen T. die een Utrechtse tram (nog niet de Uithoflijn) overhoop schoot of Rico, die in 3 ronden weer een etnische minderheid de ziektewet in helpt. En dan Johnson, Trump & Greta Thunberg, allemaal van dat tuig dat het verpest voor een ander. Behalve de boeren dan, want die willen de boel nog eens nagemeten krijgen.

Naast de boeren & bouwvakkers staan medisch personeel & leraren als beroepsgroep op. Zij zijn het die in 2019 (al dan niet terecht) hun podium pakken door te protesteren. Na jaren salaris-stops waarbij simpele economische factoren als inflatie niet gecorrigeerd zijn staat hen het water aan de lippen, en buiten een eenmalige gift namens ‘de staat’ kunnen ze de kolere krijgen. Het vraagt om meer- en harder protest, en het heeft (deels effect). De vraag die ik daarentegen heb is; waarom? Waarom Wopke..? Checkerdecheck; https://www.ad.nl/politiek/en-weer-houdt-hoekstra-zo-n-11-miljard-over~a22aac17/

Dat het allemaal weer lekker is gegaan staat vast. Maar we zijn er nog niet. Want eind 2019 markeert wat mij betreft een dieptepunt van het hele jaar. Twee jongens, 12 & 13 steken op een verlaten bank, ergens in een hal in een flat in Arnhem, wat vuurwerk af. Tot zover, niets geks. Maar wat ze daarmee (onbedoeld) veroorzaken is een keihard familiedrama en de discussie; “Wie was verantwoordelijk, en hoe kunnen we het voortaan voorkomen?“. Niets ten nadele van de overleden vader & kind, want ik ben net zo woest als ieder ander, maar het is het onvoorzien gedrag van twee koters zonder toezicht dat het nu verpest voor de rest.

Het geeft allemaal te denken. De rechtsstaat zal verder toezien op de afhandeling van koter 12 & 13, de verzorgingsstaat op overgebleven moeder & dochter, terwijl wij gaandeweg 2020 vergeten wat ook alweer de aanleiding was voor de discussie. Maar dat hij gevoerd wordt staat vast. En daarmee staat ook vast dat oud & nieuw zoals wij deze vieren nog voor de here Jezus en zijn kutkerst van tafel gaat. Omdat serieus gevaarlijk speelgoed in de handen is gegeven van twee oerdomme tieners.

Ik weet niet hoe jullie het begin van 2020 voor jullie hadden gezien, maar ik schakel even uit. Zwarte Piet all over again…

Mario

N.B. de beste wensen. Het mag nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.