Voorleesdagen

Het zijn de aankomende paar dagen de nationale voorleesdagen. Doe er je voordeel mee. Als ik voor mezelf praat dan even het volgende; ik weet niet helemaal goed waarom, maar Femke en ikzelf hebben voorlezen voor onze twee hersenloze Youtube-verslaafden altijd al belangrijk gevonden, en nog steeds. Van “Dikkie Dik doet aan tantra” tot muziekboeken met korte intermezzo’s van muziekstukken van Vivaldi; de boekenkasten van onze kinderen zijn rijk gevuld en er is geen enkele titel niet ten minste 1 keer voorgelezen. En niet zomaar. Wetenschappelijk gezien zijn er tal van onderzoeken die aantonen dat voorlezen goed is voor de band tussen ouder & kind en de ontwikkeling van het kind. Tot dusver zijn we lekker gers bezig. Maar ik heb mijn twijfels over de inhoud van deze verhalen…

Veel van de verhalen die wij vertellen (in de leeftijdcategorie van onze kinderen) zijn namelijk een beetje wollig, en niet bijster geloofwaardig. Oke, toegegeven; Game of Thrones is nu niet bepaald een weergave van een doorsnee dagje Kijkduin met het gezin, maar blijf bij me. En nee. Ik beweer geenszins dat je om 19:00 met je kinderen strak gewassen & gekamd op bed, onder het genot van een glas geperste gember, eens “gezellig” de Belasting Almanak 2019 moet gaan zitten opdreunen, maar enigszins iets meer hier & nu zou de kinderen wel helpen met een normaal beeld van deze wereld. Onze sprookjes zijn namelijk niet alleen oud (de gebroeders Grimm zijn inmiddels 300+ jaar dood), ze sluiten gewoonweg niet meer aan bij wat nu normaal is, en de snelheid waarop onze kinderen leren met behulp van het medium internet. FYI; De glazige blikken die wij krijgen als we zeggen dat Doornroosje zich prikt aan een spinnewiel, terwijl ze al 16 jaar lang is gewaarschuwd dat ze daar dood aan kan gaan, gaat er bij onze down-to-earth peuter en kleuter gewoonweg niet meer in.

Laat ik eerlijk zijn; het zou zomaar niet kunnen helpen dat we de verhaaltjes vertellen alsof we kijken naar een wedstrijd Ajax-Heerenveen. “Ja, natuurlijk. Prikt ze zich aan het spinnewiel. JE HAD VERDOMME 16 JAAR DE TIJD OM JE VOOR TE BEREIDEN OP EXACT DIT MOMENT!En Aurora sliep vanaf dat moment 100 jaar lang… IK KAN GODVERDOMME NOG GEEN 3 UUR DOORSLAPEN SINDS JULLIE GEBOORTE!” Maar het blijft een feit dat er omissies zitten in deze zogeheten sprookjes. Een glazen muiltje waar binnen het koninkrijk maar 1 heel voetje in past? Onzin. 100 jaar slapen en een kus op je mond krijgen? Femke kust me al niet na een middagdutje vanwege de geur van rottende vleermuizen uit mijn slokdarm. En alles eindigt met een lang en gelukkig leven… Je wil beweren dat mensen in de middeleeuwen lang en gelukkig leefden? De gemiddelde levensverwachting was 45 jaar. Als de pest je niet te grazen nam, ging je wel ten onder aan Syfilis. Lang en gelukkig, mijn reet.

Het zijn dan ook niet de verhalen die je zou moeten willen vertellen wat mij betreft. Welk beeld krijgt zo’n kind bij Repelsteeltje (die ik niet anders kan voorlezen dan Tepelstreeltje om een of andere reden, Kevin…) die zichzelf in tweeën scheurt als iemand zijn naam weet? “Als ik nu maar lang genoeg verzwijg dat ik op de muur getekend heb, hoef ik mezelf niet in tweeën te zagen..?“. Draken, wolven, geitjes in klokken. Kom op nou… De ongeëvenaarde angst voor spinnewielen & wolven hier in huis is dan ook waanzinnig te noemen… Enfin, de boodschap is duidelijk. Ja, je moet voorlezen, want dat is goed voor jou, je koters en jullie band. Maar wat oud is is kut. Wát moet je dán voorlezen..?

Nou, daar ben ik dus nieuwsgierig naar… En ik vraag om hulp. Onze jongste hapt nog wel een beetje naar Gonnie en Gijsje, want dat zijn ganzen en ganzen zijn nou eenmaal vet cool als je 2 bent. Maar de oudste (5) begint aan haar wenkbrauwen te plukken zodra we 14 seconden aan het voorlezen zijn, omdat saai. Jip en Janneke moeten op zijn minst beginnen met coke voordat het voor de oudste interessant genoeg is, en als Floddertje niet ten minste 1 keer Teen Titans Go heeft gezien, is ze niet cool. Ergo, in plaats van een monoloog mijnerzijds, een vraag. In het kader van “ouders, helpt elkaar!“, wat lezen jullie je koters voor? Of lazen, mag ook. Even leeftijd vermelden, helpt ons zoeken. Want voorlezen is cool. Ook zonder coke. Dope.

Mario

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.