Ik ben er even goed voor gaan zitten. Ik heb de laatste tijd wat achtergrondonderzoek gedaan, gisteren wat dialogen terug zitten lezen uit de lopende rechtszaak tegen de wegblokkerende Friezen. Ik heb er een beetje over zitten mijmeren tijdens het wandelen, en nadat ik gisteren het nachtlampje uitgedaan had, ben ik gaan zoeken naar de best mogelijke insteek om mijn mening aangaande de gehele Pietendiscussie eens heerlijk de wereld in te slingeren. Conclusie? Als er weer een bus met van die zielige uitkeringstrekkers/subsidiefraudeurs richting de intocht wordt gedirigeerd, doen we wat mij betreft gewoon weer lekker hetzelfde. In de ankers met dat hok. 

Laat duidelijk zijn; ik ben niet pro-zwarte Piet. Het zal me echt aan mijn reet roesten. Ik heb domweg geen voorkeur voor de wijze waarop Zwarte Piet wordt uitgebeeld. Om de doodeenvoudige reden dat hier de smoeltjes met blosjes op de wangen toch wel naïef keihard gaan zitten zingen tegen een gietijzeren radiator. Dit doen ze alleen maar hopend dat Sinterklaas en Zwarte Piet ze horen, en ’s nachts hun oude vertrapte laarzen vol knikkeren met pepernoten en marsepein. Diezelfde blije smoeltjes springen strak 18:00 van hun stoel aan tafel, om naar Dieuwertje en het Sinterklaasjournaal te kijken. Dieuwertje die elk jaar samen met 40+ acteurs (al dan niet in alle kleuren geschminkt) een spannend verhaal om de intocht heen draait. Het zijn die smoeltjes die geen zwart, wit of regenboog zien. Die zien een heleboel Pieten, Sint, een koddig acterende burgermeester & Amerigo. En zo hoort dat. 

Waarom ben ik dan toch zo stellig? Nou… Het is precies wat er gisteren door alle reeds 12 gehoorde verdachten van de snelwegblokkade is aangegeven. Hun boodschap is tweeledig. Het eerste gedeelte geeft ruimte aan de actiegroep en het recht op demonstreren; het is prima dat er discussie is. En ik ben het daar volledig mee eens. Sterker nog; ik kan me wel vinden in elementen van de zienswijze van de actiegroep. Enige (al dan niet onterecht bevonden) associatie met het slavernijverleden van het Nederlands Rijk moet wat mij betreft compleet de kop in worden gedrukt. En daar kunnen we zelf wat aan doen, zonder te overdrijven. Laten we eerlijk zijn. Gouden oorbellen, bruin geschminkte gezichten, Zulu-lippen & onderdanigheid passen niet bij een modern doch traditioneel kinderfeest. Het is, denk ik, vooral de onderdanigheid die een verkeerd beeld schept. Het doet denken aan een autocratisch orgaan dat zich inzet om het volk de kinderen te dienen, doch zelf gebukt gaat onder het juk van 1 persoon. Waar kennen we dat nog meer van..?

Het tweede deel van de boodschap van onze wegblokkerende vrienden (waar ik het ook heel erg mee eens ben) is dat er, ondanks het recht om demonstreren, ook gewoon fatsoensnormen zijn & dat de algemene veiligheid in ogenschouw genomen moet worden. Of je (KOZP) het er nu wel of niet mee eens bent, ongeacht wie er gelijk heeft (want daar is de gehele discussie voor bedoeld), je gaat niet lopen demonstreren schreeuwen in het bijzijn van  kleine kinderen. Dat recht heb je wellicht wetmatig gezien? Het is niet fatsoenlijk. 

Pak even elders je moment. Er zijn het hele jaar door, zelfs tijdens de intocht, voldoende plekken te vinden om je verhaal te doen. Van (landelijke) media, tot het internet (daarover heb ik zo nog wel wat te roepen trouwens), tot aan het kabinet aan toe. Ga daar lekker mee aan de haal. Want uiteindelijk kan het provocerend gedrag (per se zichtbaar willen zijn in de heksenketel) toch alleen maar fout aflopen? Ik zou het bijvoorbeeld bijzonder slecht verkroppen als je op 15 meter van mijn kinderen agressief gaat schreeuwen en schelden. En zo denken er meer over… 

Laat duidelijk zijn dat ik mijn boodschap dan ook breng met een barmhartige insteek! (Heus wel…) Het is oprecht voor de veiligheid van jullie ‘demonstranten’, als ik zeg dat het verstandig is de bus gewoonweg niet uit de stalling te halen dit jaar. Want vorig jaar was nog lollig. Buiten de bureaucratische stemmen die roepen dat het recht op demonstreren in de grondwet is vastgelegd, is het afgelopen met een sisser, een rechtszaak & een paar verbolgen demonstranten. En dat geeft te denken. Het feit dat het OM geen snelrecht toepast & alle getuigen gehoord worden kan zomaar betekenen dat er een milde schikking plaats gaat vinden. En met die gedachte zou er zomaar enige precedentwerking uit kunnen voortkomen… (Lees; Zaankanters hebben ook auto’s…)

Enfin. Mijn mening staat vast. De discussie moet gevoerd. Daar kan en mag niemand iets tegenin brengen, want zo werkt dat in een democratie. Maar ik kan er ook zeker begrip voor opbrengen dat enige individuen actie ondernemen zodat het kinderfeest niet vermoord wordt. Het zou mooi zijn als daarbij de wet niet wordt overtreden, nog mooier zou zijn als het niet nodig is. Laten we immers niet vergeten dat het feestje ook gewoon leuk is allemaal. Inmiddels beginnen de kinderen (lijdend onderwerp) weer te kwijlen bij alle tekenfilmpjes tussen alle speelgoedreclames door, en gaan we zachtjes aan met 25 graden lokaal in Limburg richting de mooiste tijd van het jaar. Ik zou daar nu gaan demonstreren als ik jullie was… 

De mazzel. 

Mario

N.B. nog even terugkomend op het internetverhaal. De website stopblackface.com wordt al sinds jaar en dag niet meer bijgehouden. Als ik roep dat jullie (KZOP dus) elders je strijd moeten voeren dan wordt ik daarin geholpen door een agenda, maar als ik die bekijk krijg ik een aantal dode links & de mededeling dat jullie dit jaar in Maassluis gaan demonstreren. Ik wil jullie verzoeken dit vooral te gaan doen trouwens. Ook denk ik, dat als je een katern “About us” hebt, deze moet gaan over jullie. Wie jullie zijn, het doel & de visie achter de actiegroep. Niet een herhaling van zetten & nog meer van dat propaganda-gelul.